Ny slektsside lagt ut på nettet !

Marthinsen genealogy page

The Next Generation of Genealogy Sitebuilding © ("TNG") er en effektiv måte å administrere og vise genealogiske data på eget nettsted, uten å generere en enkelt side av statisk HTML. I stedet er informasjonen lagret i MySQL database tabeller og dynamisk vises i attraktive sider med PHP (skriptspråk).

I standard visning er bilder og opplysninger om nålevende personer gjemt. Hvis du vil se alle bilder, personlige opplysninger og historier må du logge inn, altså REGISTRERE DEG. 

 Du får da tilbakesendt en e-post med brukernavn og passord.

 

 

 

Hvem tror du at du er?

Etter fire program av serien er det en ubetinget suksess for NRK1. Folk i alle aldre følger programmene hver søndag - mange med lommetørkle i handa. Folk får inspirasjon til å begynne å granske sin egen slekt, for de ser at det nytter å følge slekta mange generasjoner bakover i tid. Spørsmålene er mange og svarene finnes i primærkildene som i stor grad finnes på internett - kirkebøker, folketellinger og skifteprotokoller som er de viktigste.

DIS-foreningene i Norge merker en stor interesse av nye slektsgranskere. Medlemmene i disse foreningene besitter mye ekspertise til hjelp for nybegynnere. Derfor arrangerer DIS-Østfold møte/minikurs for de helt ferske. Møte holdes på Bøndernes Hus i Råde (Karlshuskrysset) lørdag 12. februar kl. 13.00.

 

Slektsgransking på NRK1

NRK1 søndag 2. januar 2011 kl 19.55 Hvem tror du at du er?

Ligger svaret hos våre forfedre?


 
I serien "Hvem tror du at du er?" søker åtte kjente nordmenn i røttene sine for å finne ut hvem forfedrene var. Overraskelser venter dem. Først ut er Bjarne Brøndbo.
 

Kjente personer søker etter sine røtter, og lar seerne få være med på ferden. Da serien gikk i USA og i Storbritannia, økte interessen for slektsforskning, og med norske folketellinger og kirkebøker tilgjenglig, vil det være mulig også for NRKs publikum å finne en oldefar eller tippoldemor på internett. Med i serien er Bjarne Brøndbo, Christian Ringnes, Benedicte Adrian, Mari Maurstad, Unni Lindell, Kåre Willoch, Petter Schjerven og Kristin Krohn Devold.

 

Vil DNA-teste norsk vikingblod

Britiske forskere vil teste norske menn for vikingblod, melder ANB-NTB. Målet er å finne ut om vikingforfedrene deres var blant dem som slo seg ned i Nord-England.

– Planen er å teste menn i ni regioner i Norge. Vi trenger minst 20 frivillige fra hver region. De må kunne spore sin farslinje seks til sju generasjoner tilbake i det samme området, sier professor Stephen Harding ved universitetet i Nottingham til NTB.

Harding er med i forskningsgruppen som står bak prosjektet. Han har i årevis interessert seg for den norsk-britiske vikingforbindelsen, og har blant annet gjort undersøkelser som viser at det flyter norsk vikingblod i årene til mang en mann i området rundt Liverpool i Nord-England.
Nå er målet å finne ut hvor vikingene som slo seg ned i Nord-England kom fra.– Med prosjektet vil britene finne ut hvor i Norge det lever etterkommere etter vikingene. Det er ikke så selvsagt som mange tror at de fleste av oss er i slekt med vikingene, sier Harald Løvvik, som er prosjektkoordinator i Norge.

Han sier at i utgangspunktet var det meningen å teste menn i Bergen, Stavanger og Trondheim. Men forskerne har nå bestemt seg for å rette blikket også utenfor byene.
– Britene vil nå også foreta tester av folk i områder som Ryfylke, Sognefjorden og Hardangerfjorden. De som har drevet med slektsforskning vet at for seks-sju generasjoner siden dro ikke folk på disse stedene så langt for å finne partnere. De var ganske stedbundne, sier Løvvik.

Testingen foregår ved at det tas en enkel prøve fra munnhulen.
– Det som undersøkes er y-kromosomet som kun overføres fra far til sønn. Prøvene blir sendt til universitetet i Leicester, som har et av de fremste miljøene i Europa på DNA-forskning. Lederen for prosjektet, Mark A. Jobling, er professor i genetikk ved dette universitetet, sier Harald Løvvik.

(Illustrasjonsfoto: Helge Carlsen)

 

 

Minne fra forfedrenes ankomst til Amerika

Avisenes trange økonomi de senere årene gjør at andre inntektsmuligheter prøves. "The New York Times" har på sin webside et til bud til millioner av etterkommere av innvandrere som kom til Amerika fra 1892 til 1927 via Ellis Island. Hvis du vet navnet, fødselsår og året de kom til Amerika kan du bestille en innrammet sak med tre kopier. En kopi av skipet, en kopi av skipslistene, begge er tilgjengelig på Ellis Islands hjemmeside. Den tredje kopien er av førstesiden på avisen The New York Times den dagen de kom til New York. Det finnes 800 skipsbilder i databasen, men hvis "deres" skip ikke finnes settes inn bilde av Frihetsgudinnen ! ?  Det finnes flere titalls millioner etterkommere av disse innvandrere - så kundegrunnlaget er der.

Størrelsen er 80 x 67 cm i fin gullramme. - Men prisen er 495 dollar, nesten 3000 kroner !   (Illustrasjon: The New York Times STORE).

 

 

DIS-Østfold med stort frammøte

Østfold-avdelingen av DIS-Norge hadde møte i Råde lørdag 13. februar. Tema under møte var slektsgransking i Danmark og Sverige. Det var tydelig vis populært, frammøte på ca. 65 personer som er omtrent en dobling fra det vanlige. Det gledelige er at mange nye slektsgranskere møtte opp. Det er selvsagt potensielle nye medlemmer. Flere ser nytten av å være medlem i DIS, der man kan delta i møter å høre foredrag om aktuelle temaer og ikke minst treffe andre med samme interesser. Medlemsmøtene holdes som nevnt i Råde en gang i måneden.
(14. februar 2010)